Lökhelg i Botaniska trädgården

Välkommen den 28-29 september kl 10-18 till Floras Rike.
Där vi säljer ett urval av mycket exklusiva lökar endast för Botaniskas Vänner. Alla lökarna finns presenterade när du rullar neråt.

I år är det Botaniskas trädgårdsmästare Johan Nilson som står bakom vänlöken.
Johan, som jobbat vid Botaniska sedan 2009, ansvarar sedan många år för skötseln av trädgårdens löksamling, och är Botaniskas expert när det gäller geofyter (lökar och knölar). Johan har gjort åtskilliga resor för att botanisera och samla in växtmaterial till trädgårdens samlingar. Senast, våren 2023, då Tien Shan bergen och Pamir-Alay bergen i östra Uzbekistan utforskades. 

Det är för övrigt Johan som planerat den nya lökträdgården.
Lördagen den 28 september håller Johan Nilsson föredrag i Mässlingen kl 13.00.

Mycket begränsat antal platser.
Bokning genom besökscentrum på 010-473 77 77.

Endast för medlemmar i Botaniskas Vänner.
Du får 20% på hela butikens sortiment inklusive de utvalda lökarna denna helg. Under hela vecka 40 fortsatt 20% på alla lökar i vårt sortiment 
och det som finns kvar från helgen. Viktigt – Medtag medlemskort för att få tillgång till rabatter och föreläsning.

 

Allium nevskianum – Boll-lök
En spektakulär lök från Pamirbergen i Uzbekistan och Tadjikistan. Upp till 15 cm stora rosaröda blomsamlingar, ovan breda blågröna blad, i slutet av maj. Blomstjälken är så pass kort så att blombollarna mer eller mindre ligger på bladen… Påminner om den mer kända Allium karataviense, fast snyggare. Arten beskrevs 1969 av Botaniskas dåvarande prefekt, Per Wendelbo. Trivs bäst i solig rabatt eller stenparti och gärna i söderläge.
Allium nevskianum 1 st 45 kr

Allium paradoxum var. normale – Snödroppslök

Blommar på försommaren med snödroppslika vita klockor. I det vilda växter Snödroppslöken i fuktiga skogar i norra Iran och Kaukasus. Denna variant upptäcktes i Iran 1966 och till skillnad från var. paradoxum som ofta ersätter blommorna med bulbiller, blommar var. normale med ”normala” blommor i början av maj. På grund av avsaknaden av bulbiller håller sig denna på sin plats och sprider sig ytterst stillsamt. 10 till 15 rent vita klockor på en 20 cm hög stängel. Trivs bäst i sol till halvskuggigt läge i näringsrik jord där den blommar i maj.
Allium paradoxum 3 st 70 kr

Colchicum x byzantinum ‘Innocence’ – Byzantinsk tidlösa

(Synonym med Colchcium x byzantinum ‘Album’)

En vit selektion av Byzantinsk tidlösa. Detta är en rikblommande kultivar där varje knöl kan få upp till 30 blommor (i viss succession). Byzantisk tidlösa har odlats sedan tros vara en hybrid mellan Colchicum cilicicum och Colchicum autumnale. Blommorna som kommer i början av oktober börjar i ljust lila för att snabbt övergå till rent vita, där endast kalkbladens yttersta spets behåller något av den lila färgen. Trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge i näringsrik trädgårdsjord, där dem med tiden förmerar sig genom delning. Kanske en av de vackraste tidlösorna! Synonym med Colchicum x byzantinum ’Album’. Colchicum byzantinum 1 st 100 kr

Colchicum speciosum ‘Atrorubens’ – Prakttidlösa
Denna kultivar anses vara en av de absolut bästa av prakttidlösorna och har belönats med utmärkelser vid flertalet tillfällen, första gången redan 1933De mörkt lila, praktfulla, vinglasstora blommorna dyker upp i september-oktober. De relativt stora 30cm höga bladen växer till på våren. Prakttidlösan kommer från nordöstra Turkiet och Kaukasus där den huvudsakligen växer på alpina ängar, ofta i tusentals. Trivs bäst i solig till halvskuggig rabatt.

Crocus chrysanthus ‘Elegance’ – Bägarkrokus

Från sydöstra Europa och Turkiet kommer denna välkända och uppskattade vårblommare. En introduktion från1985 med starkt kontrasterande kalk, där de yttre kalkbladen har en mörkt rödbrun utsida, medan de inre är gula. Trivs i såväl rabatt som i gräsmatta och då gärna i soligt läge.
Crocus chrysanthus 3 st 35 kr

Crocus tommasinianus ‘Roseus’ 10 – 2.5 – Snökrokus

En av de absolut bästa arterna för vårt svenska klimat. Denna selektion har ljusrosa kronblad med silvergrå utsida. Den härstammar från Kroatien, Ungern och Bulgarien där den återfinns i ängsmiljöer såväl som i ljusare skogar. Lämpar sig utmärkt i rabatten såväl som till förvildning i gräsmattan eller under buskar. Trivs bäst i sol till halvskuggigt läge.
Crocus tommasinianus 3 st 50 kr

Fritillaria ’Helena’ – Kejsarkrona
En spännande och relativt ny sort med citrongula blommor på svarta stjälkar i april-maj. För att få fram denna nyhet har man korsat Fritillaria raddeana från nordöstra Iran och Turkmenistan med Fritillaria chitralensis från norra Afghanistan och Pakistan. Blir något lägre än den klassiska kejsarkronan. Trivs bäst I solig väldränerad rabatt, gärna intill husväggen.
Fritlliaria Helena 1 st 115 kr

Galanthus ‘S. Arnott’ (Imperial Group) – Snödroppe 
En favorit bland snödroppar. En robust äldre sort som varit med ända sedan 1800-taletDe relativt stora blommorna doftar av honung. Bildar fort tuvor och lämpar sig till att planteras i såväl gräsmattan som rabatten.
Galanthus S Arnott 3 st 80 kr

Muscari latifolium – Bredbladig pärlhyacint
Blommar i slutet av april. En kraftig, lättodlad pärlhyacint med blommor i täta klasar. De övre sterila blommorna är himmelsblå, de nedre fertila mörkt blåsvarta, synnerligen effektfullt. Kanske den allra bästa pärlhyacinten för förvildning. Fröförökar sig villigt och bildar stora bestånd med tiden om ni låter fröställningarna stå kvar. Trivs i stort sett överallt, i gräsmattan, under buskage till och med under stora lövträd. Introducerad 1886. ”Award of Merit” 1956.
Muscari latifolium 7 st 40 kr

Narcissus ‘Snipe’ – Cyclamennarciss
En gammal omtyckt sort som introducerades redan innan 1948, där cyclamennarciss, Narcissus cyclamineus är en del av föräldraskapet. Belönad med ”Award of Merit” både 1953 och 1959. En personlig favorit från den stora lökutplanteringen vi gjorde 2015, där den står längst ner i Björkbacken, längs med huvudvägen närmast Wilson-poppeln. Bevisligen utmärkt i gräsmark/gräsmatta, såväl som i rabatten. Blir 10-15 cm hög och blommar i början av april. Oerhört söt.
Narcissus snipe 3st 70 kr

Tulipa ingens – Vildtulpan
Denna tulpan tillhör gruppen av stora rödblommande tulpaner som härstammar från Pamir bergen i Uzbekistan och Tadjikistan. Namnet ”ingens” betyder just stor! På 40 cm höga stjälkar sitter de stora, intensivt röda blommorna.. Kalkbladen avslutas med en svart fläck närmast basen, vilken är synlig även från utsidan av blomman. Detta material härstammar från en insamling gjord 1901 av den tyska växtsamlaren Paul Graeber. För solig och väldränerad rabatt.
Tulipa ingens 5 st 65 kr

Tulipa clusiana var chrysantha ’Tubergens Gem’ – Guldtulpan/Italiensk tulpan
En selektion från 1969, av den anrika holländska plantskolan Van Tubergen, som belönats med utmärkelser vid åtskilliga tillfällen. Arten förekommer förvildad i södra delarna av Europa och oftast då i sin rödvita form, medan dess naturliga förekomst sträcker sig från Iran till AfghanistanDe tre yttre kalkbladen är utvändigt vackert röda medan de inre gula. Blir ca 30 cm hög då den blommar i april. Trivs bäst på en solig och väldränerad plats.
Tulipa clusiana  7 st 50 kr

Rulla till toppen