Ormbunkar i fokus!

Centralt i trädgården, vid Amerikadammen, har Botaniska nu en ormbunkstoalett. Tack vänföreningen för ert generösa bidrag som har möjliggjort detta arbete!

Ormbunkar på taket, ormbunksfotografier på dörrarnas utsida, information om ormbunkar på dörrarnas insida och en ”utställning” på husets gavel där det går att läsa om alltifrån ormbunkarnas evolutionära till kulturella historia. Ormbunkstoaletten är helt enkelt en plats att förena nytta med nöje.

Jag har letat efter information om det någonstans i världen finns eller har funnits någon mer toalett på temat ormbunkar, men jag tror att vi kan stoltsera med den första. En tid då den däremot hade passat in är i 1800-talets England. Där och då rådde det nämligen ”ormbunksfeber”, eller ”pteridomania”, som man började benämna trenden redan på 1850-talet. Ormbunkar kom att bli en verklig modefluga som spred sig som en löpeld genom samhället. De användes i heminredning, prydde textilier, gravstenar, porslin, kakor och helst skulle alla dessutom ha en egen ormbunksodling, bland de välbärgade gärna ett helt ormbunkshus (fernery). 

Förutom privata ormbunksträdgårdar byggdes det också en stor mängd publika trädgårdar med ormbunkshus, inte minst spelade botaniska trädgårdar här en stor roll i att väcka ormbunksintresset hos allmänheten. Många offentliga platser såsom teatrar och konserthallar inreddes med ormbunkar och det var inte ovanligt att de till och med delvis byggdes som ett ormbunkshus. I en konsertsalong prydd med ormbunkar kunde det dessutom, som kryddan på verket, framföras en ”Fern leaves polka” eller en ”Beautiful ferns valse”. Även om jag inte har fått det bekräftat, är det utifrån detta inte helt långsökt att tänka att också de första offentliga vattenklosetterna, som invigdes vid Londonutställningen 1851, kan ha prytts av ormbunkar på något sätt.

Ormbunkar är helt klart fascinerande och idag går det att ana en ny ormbunkstrend i samhället. Återigen blir ormbunkar vanligare i heminredningssammanhang och i plantskolornas utbud. I och med detta känns det särskilt roligt att vi nu har en plats i Botaniska där vi kan berätta lite extra om denna växtgrupp. 

Som avslutning vill jag passa på att önska er alla en fortsatt fin höst och vinter, och en god jul. I 1800-talets England hade min julhälsning till er helt säkert ackompanjerats av ormbunkar – det var nämligen ett vanligt motiv på jul- och nyårskorten.

Många hälsningar

Stina Weststrand
Botanist, Göteborgs botaniska trädgård

Rulla till toppen