Resa till den åttonde Globala Botaniska Trädgårdskonferenssen i Singapore
Jag är mycket glad att få dela med mig av höjdpunkterna från min resa till den åttonde globala botaniska trädgårdskongressen i Singapore, som ägde rum i början av augusti 2024. Denna resa var möjlig tack vare det generösa stödet från Vänföreningen genom bidraget från Carl Skottsbergsstipendiet, och jag är djupt tacksam för möjligheten.
Kongressen samlade botaniska yrkesverksamma från hela världen, alla engagerade i bevarandet och utvecklingen av botaniska trädgårdar. Jag deltog i flera presentationer och workshops som gav både inspiration och praktiska insikter som utan tvekan kommer att påverka vårt arbete på Botaniska i Göteborg.
Workshop om att öka botaniska trädgårdars roll i bevarande av växtmångfald för livsmedel
Särskilt viktigt för mig var den workshop jag hade förmånen att samordna, med titeln”Increasing the Role of Botanic Gardens in Conservation, Research, and Public Outreach of Food Plant Diversity: Challenges, Opportunities, and Collaborative Solutions”.Denna workshop var ett samarbetsprojekt mellan oss på Botaniska och United States Botanic Garden, University of British Columbia Botanical Garden, San Diego Botanic Garden, New York Botanical Garden och Botanic Gardens Conservation International (BGCI), som också var värd för kongressen.
Workshopen fokuserade på den växande betydelsen av botaniska trädgårdar inom forskning och informationsspridning om biologisk mångfald för livsmedel, särskilt i det bredare sammanhanget av offentliga fröbanker, jordbruksforskningsinstitutioner, akademin och den privata sektorn. Nyckelämnen inkluderade förståelse och dokumentation av biologisk mångfald för livsmedel, hoten mot dess överlevnad och utforskningen av de viktiga roller som botaniska trädgårdar kan spela i bevarande och forskning.
Vi fördjupade oss i gemensamma utmaningar såsom informationsdelning, utbyte och distribution av frön och växtmaterial, sektorsövergripande samarbete och policyfrågor. Diskussionerna betonade hur botaniska trädgårdar, med sina unika styrkor, kan komplettera insatserna från jordbruks-fröbanker och andra organisationer som fokuserar på bevarande och användning av växtmångfald för livsmedel.
En av de mest spännande resultaten från workshopen var framstegen vi gjorde i att bygga upp ett nätverk av botaniska trädgårdar som är engagerade i dessa frågor. Deltagarnas entusiasm och samarbetsanda var påtaglig, och vi lade grunden för ett nätverk som kommer att främja samarbete inom bevarande av växtmångfald för livsmedel. Detta nätverk syftar till att samordnas med globala policymål, inklusive de globala målen för hållbar utveckling, FN:s växtfördrag och målen inom det globala ramverket för biologisk mångfald samt den globala strategin för växtbevarande.
Viktiga presentationer och insikter
Några andra presentationer som var särskilt inspirerande under kongressen var:
- Amy Padolf från Fairchild Botanic Gardens belyste innovativa metoder för samhällsengagemang, särskilt genom deras ”Growing Beyond Earth”-program, som integrerar rymdbotanik i utbildningsinitiativ. Detta kan tjäna som en modell för att utöka vårt eget samhällsengagemang.
- Mauricio Degrazianos från New York Botanic Garden gav en översikt över utvecklingen av en vetenskaplig strategi, vilket kan vara mycket relevant när vi förfinar vår forskningsstrategiska planering på Botaniska.
- Andrew Wyatts från Missouri Botanical Garden pratade om hantering av samlingar för bevarande och utvecklingen av nya fröbanker, vilket är särskilt intressant med tanke på utvecklingen av Botaniskas bevarandestrategier.
- Workshops om klimatanpassning och polleninlagring var också mycket intressanta, och berättade om strategier som direkt kan användas i vår egen verksamhet.
- Jag vill också lyfta fram de inspirerande föreläsningar och workshops som vår intedent Henrik Sjöman höll, där han fokuserade på hur botaniska trädgårdar kan hjälpa städer att anpassa sig till klimatförändringar genom att plantera träd som är bättre anpassade till framtida klimatförhållanden. Hans insatser fick stort gensvar och visade tydligt den viktiga roll som botaniska trädgårdar kan spela i hållbar stadsutveckling.
- En annan stor höjdpunkt under kongressen var när våra egna vetenskapliga intendenter Stina och Åsa på huvudscenen tillkännagavs som mottagare av the Marsh Award for Education in Botanic Gardens. Det var en otroligt stolt stund för Botaniska och ett erkännande av deras fantastiska arbete med utbildning och spridning av kunskap.
Besök på lokala trädgårdar
Utöver själva kongressen hade jag förmånen att besöka några av Singapores mest ikoniska trädgårdar, som var inget mindre än otroligt inspirerande.
Singapore Botanic Gardens, som är ett UNESCO-världsarv och en av de viktigaste botaniska trädgårdarna i regionen, var en särskild höjdpunkt under min resa.
- Deras National Orchid Garden är en enastående uppvisning av biologisk mångfald och skönhet. Jag blev också djupt imponerad av deras nyetablerade fröbank, som är en förebild för hur vi kan utöka vår egen fröbevaringsinsats på Botaniska.
- Gardens by the Bay var en annan otrolig upplevelse. Cloud Forest-utställningen var särskilt hänförande, med sin frodiga vertikala trädgård och dimmiga atmosfär som skapade en överjordisk miljö.
- Dessutom var Flower Dome, erkänd som världens största hortikulturella växthus, full av idéer om hur vi kan tänka kring våra egna utställningsytor.
Hela upplevelsen gav mycket att tänka på och potential för inspiration för våra framtida projekt på Botaniska. De innovativa metoderna och den banbrytande forskningen som presenterades på kongressen, i kombination med den häpnadsväckande skönheten och de avancerade faciliteterna i Singapores trädgårdar, har gett upphov till många idéer för att stärka vår egen trädgårds roll som både ett bevarande- och ett samhällscentrum.
Återigen vill jag uttrycka min djupaste tacksamhet till Botaniskas vänförening för att ha möjliggjort denna berikande upplevelse.
Hannes Dempewolf
Vetenskaplig intendent, Botaniska