Resor

Våra resor är mycket uppskattade och har varierande avstånd och omfattning. Syftet med reseverksamheten är att erbjuda vänföreningens medlemmar botaniska resor av hög kvalitet.

Botaniskas vänner och Botaniska trädgården står för den botaniska och hortikulturella expertisen. På varje resa finns en botaniskt kunnig person med som beskriver platsens växtliv och speciella särart.


Res med oss till Rumänien – upplev det okända Europa

Följ med till ett av Europas mest okända områden, men också ett av de vackraste, nämligen östra Rumänien där vi tillsammans kommer uppleva stäppskogar i sin försommarskrud samt stäppängarna när de är som allra mest blomrika.

Ciceron på resan är Botaniskas intendent Henrik Sjöman, känd från bland annat radions Odla i P1. Vi reser första veckan av juni och är borta ca 6-7 nätter.

Här finns mer information om resan samt anmälan >>


Sommarexkursion till Rörö 3 juli

Följ med och se den förvandling från igenväxt till öppet beteslandskap som Rörö genomgått. Vi vandrar och botaniserar på sandstränder, storslagna klapperfält och vida ljunghedar. Förhoppningsvis blommar ostronörten, en av Sveriges mest sällsynta blomväxter. Och den stora frågan är om de fröplantor som vi tillsammans med länsstyrelsen planterade i höstas har överlevt vintern?
Vi åker med allmänna kommunikationer från centrala Göteborg onsdagen 3 juli. Exakt tid och samlingsplats meddelas senare. Exkursionsledare är Botaniskas intendenter Stina Westerstrand och Mats Havström.
Intresseanmälan till Mats Havström: mats.havstrom@vgregion.se

Ile de la Réunion – eventuellt under 2019

Förhoppningsvis kan resan göras 2019 istället, mer information kommer om detta i början av 2019. 
Anmäl ditt intresse för mer information om resan genom att mejla till Tone Argeus på Hummingbird, Tone.Argeus@hummingbird.se

https://hummingbird.qondor.com/ParticipantWeb/Registration/2776

Ön, som är franskt territorium, kan visa upp ett stort antal klimat tack vare sitt läge i passadvindbältet och topografi med en högsta höjd av dryga 3 000 meter över havet. En tredjedel av ytan är skyddad ursprunglig natur med allt från regn- och molnskog till lavafält, ljunghedar och korallrev, där man kan finna en mängd endemiska arter.

Vi kommer förutom vild natur att besöka den fina botaniska trädgården Jardin Botanique de Mascarin liksom Le jardin des Parfums et des Epices, som hyser i stort sett alla tropiska fruk- ter och kryddväxter man kan drömma om. Även besök på olika bevarandeprojekt samt t.ex. på någon bambu- eller kaffeodling kan komma att ingå i programmet, liksom förstås möjlighet till ett dopp i indiska oceanen.

Mats Havström

Chef Samlingar och Forskning, Göteborgs Botaniska Trädgård

Share