Resa till England

Den 11 september 2018
Till Stiftelsen Kulturfonden Botaniskas vänner
Vi erhöll 2016 års Carl Skottsbergs-stipendium för studieresa till sydöstra England, av personliga skäl har resan inte kunnat genomföras förrän i år.

Wisley Castle Garden

Vi besökte Wisley Garden – en stor visningsträdgård i Royal Horticultural Societys regi. Där finns en mångfald avdelningar med olika teman. Vår favorit blev Exotic Garden, som denna varma torra sommar hade utvecklats extra bra. Både växtinnehållet och anläggningen var mycket estetiskt sammansatt. Växthusbyggnaden var spektakulär men bullrig. Merparten av trädgårdsanläggningarna var välskötta och personaltillgången var god.
Uppbindningsmetoder för perenner var värda att studera. ”Staking” tas på allvar med specialkonstruerade metallbågar i olika former beroende på växten som behöver stöd.


Sissinghurst Castle Garden

Vårt besök i Sissinghurst slottsträdgård var en estetisk fröjd, en fantastisk trädgård med häck- och mur-inramade trädgårdsrum i mängder skapad av Vita Sackville. Trädgården förvaltas av National Trust. Ett trevligt inslag var enkla A4-papper med en trädgårdsmästarnas aktuella tips för besökare både gällande sevärda växter och trädgårdsmästarnas arbetsuppgifter för säsongen. Just nu häckklippning! Även listor över urnornas innehåll i de olika trädgårdsrummen fanns att ta med. Permanent material hade växtskyltar. Restaurang, café och affär fanns. Det pågick en sevärd utställning om kvinnornas roll som trädgårdsmästare i historien.


Beth Chatto Gardens

I samband med studieresan hade vi även möjlighet att delta i ett symposium med besök i Beth Chatto Gardens – denna del bekostades av Göteborgs Botaniska trädgård. Beth Chatto Gardens hade woodlandkänsla med vattendrag och mycket vedartat material.
Lökblomningen på våren ska vara mycket sevärd.


Thompson & Morgan

Vi besökte provodling av sommarblommor – fröfirman Thompson & Morgan har en visningyta i RHS Hyde Hall , som i år kallas Floral Fantasia, där många spännande sommarblommor med nya färger och former kunde studeras för inspiration. Thompson & Morgan har varit en av våra fröleverantörer till entrépartiets sommarblomsplanteringar under många år.
Fingerborgsblomman Digitalis Illumination Flame hoppas vi blir fin i kommande rabatter.

Rulla till toppen