Uno Wibell stipendier 2011

Följande erhöll stipendier:

Pontus Johansson går andra året på naturvetenskaplig linje på Bäckängsgymnasiet i Borås. Han har påbörjat sitt projektarbete, som kommer att handla om orkidéers utseende kopplat till deras ekologi och pollinations- förhållanden. Han önskar göra fältstudier dels tillsammans med Fältbiologerna i Spanien och dels på egen hand i antingen Danmark eller Norge eller i Abisko. Summa 4.000 kr.

Brännö förskola fick 2009 tillsammans med skolan 5.000 kr. Tillsammans har föräldrar och barn  byggt drivbänkar och planteringslådor, där de sått bönor, kryddor och potatis och drivit upp tomater. De komposterar själva. Nu önskar man bygga humleholkar och sätta fjärilsbuskar i anslutning till lådorna. De önskar även skaffa komposter med plexiglasruta, så barnen kan följa processen samt bygga ett växthus. Summa 5.000 kr.

Föräldrakooperativet Trollstugan, Askim fick 3.000 kr  år 2010 för att förbättra gården, där man planterade fyra träd och ett antal bärbuskar. Nu önskar man fortsätta genom att anlägga en fjärilsrabatt, fler bärbuskar samt en ny gräsmatta. På hösten gör barnen pajer, marmelad och äppelmos som de säljer på en höstmarknad. De bidrar själva med halva beloppet. Summa 5.000 kr.

Fyra gymnasieelever i NV3, Lagmansgymnasiet, Vara har inventerat olika ekosystem och räknat arter per kvadratmeter. De önskar nu anordna en nationell  tävling och har kontakt med redaktionen för Land, Svenska Botaniska föreningen och SNF. Summa 8.000 kr.

Odlingskooperativet Tillsammans, Rävekärr, Mölndal vill prova på att driva ett pedagogiskt odlingsprojekt för att öka kunskapen om ekologisk odling, mat- och   miljöfrågor. Man vill testa hur man kan arbeta med dessa frågor med barn och ungdomar. Pilotprojektet kommer att ske i samarbete med Rävekärrs förskola, som 2009 fick medel  för att anlägga en skolträdgård. Summa 5.000 kr.

Daghemsföreningen VillaVillekulla, Västra Frölunda. Föräldrar och personal önskar att barnen tidigt ska lära sig ta ansvar för och vårda sin miljö och få insyn i kretsloppet. Verksamheten drivs i ett gammalt hus med tillhörande trädgård. Nu önskar man bygga ut och berika denna. Summa 5.000 kr.

Stipendierna delades ut på årsmötet i maj.

Share