Om en studieresa till Potsdam

Resa till Potsdam utanför Berlin i Tyskland i augusti 2006.

Slottet Sanssoucis park:
En enorm, 500 hektar stor, fransk stilpark med magnifika byggnader t ex Slottet Sanssouci, Orangeriet, Neues Palais, Slottet Charlottenhof, Neue Kammeren.
Parken är renoverad efter Tysklands återförening och har en välplanerad rumsindelning med täta häckar och långa siktfält. Det finns pergolor, en mängd fontäner och skulpturer.
Den kändaste och mest imponerande anläggningen är den jättelika terrassen
med vindruvor och fikon bakom fönster nedanför Slottet Sanssouci. Klippta symmetriska häckar omgärdar trädgårdsrum i olika stilar.

Sommarblomsplanteringarna var mycket färgstarka med delvis annorlunda blommor mot vad vi använder. Sommarblommor användes ofta i urnor, ibland enstaka urnor, som gav stor effekt tack vare genomtänkt placering.

Det framgår att många växter står inomhus på vintern, palmer och andra ej vinterhärdiga växter har ett numreringssystem på sina träkärl.
Ett kinesiskt tehus med tillhörande stenlykta ligger mitt i parken.
Vindruvor används flitigt både i pergolor, häckar och ²tak² över öppna paviljonger.
Vackert gult grus används i hela anläggningen. Stenläggningar som leder regnvatten visade på ett genomtänkt dräneringssystem.

Det finns även en mindre botanisk trädgård tillhörande Potsdams universitet
på området. Växthuset har bland annat rum för ormbunkar, Victoria-näckros, orkidéer, klättrare, bromeliacéer. Utedelen är uppbyggd på traditionellt systematiskt vis. Endast denna del av Sanssouci park är etiketterad.

Karl Foersters trädgård och plantskola:
Karl Foerster räknas som den främste perennförädlaren. Hans visningsträdgård
anlades1912 och är restaurerad och kulturminnesmärkt. Den sköts sedan 15 år av hans dotter Marianne.
Det är i denna trädgård, där familjens privata hus ligger, som Karl Foerster förökat, förädlat och bedömt perenner. Trädgården är uppdelad i en del med stenläggningar i olika nivåer runt en nedsänkt damm (Senkgarten), en vårblommande stig, en höstblommande del samt en stenträdgård.

Trädgården är mycket välfylld med perenner och allt är etiketterat. Trevliga inslag är Karl Foersters egenhändigt textade informationsskyltar med tips
t ex om hur man klipper lavendel.

Plantskolan med försäljning strax intill är mycket prydligt skött. Bakom trädgården, ej öppet för besökare, finns fält för perennförökning.

Med vänlig hälsning Anna-Carin Ek

Share