Reseberättelse från Dalsland 2011

Reseberättelse från Dalsland 2011

Torsdagen den 11 augusti 2011

Temat för dagens busstur var “Kryddor, dofter och färger i Dalsland”. Vi lämnade ett mulet Göteborg och körde mot norr och soligare väder. Första stopp efter avfärd var Hamrane Bak- och kaffestuga i Erikslund, där vi serverades “klengås” till kaffet.

Färden gick vidare till Dals Rostock där konstnären och författaren Kerstin Ljungqvist berättade engagerat om Örtagården och platsen där den ligger. Föredömligt högt placerade skyltar gjorde det lätt att läsa om varje ört och dess användning. Vi tittade även in i Ljungqvists ateljé och hennes nybyggda växthus. Det gavs tillfälle att köpa med sig kryddväxter, planscher och vykort samt Ljungqvists stora, fina bok “Nyttans Växter” med sig hem.

Ljuvliga dofter sprider sig i grusgångarna mellan alla aromatiska örter.

Inte långt från Örtagården hittade vi Bertil Larssons privata trädgård. Denne trädgårdsamatör visade oss sin stora samling av växter. I hans trädgård har gräsmattan för länge sedan fått lämna plats åt perenna växter av olika slag. Smala gräsgångar slingrade sig fram mellan alla träd och buskar. En lila klematis här och en cerise témynta där bröt av mot grönskan vid vårt besök. Larsson sålde egenhändigt uppdrivna plantor som inte fick plats i trädgården till oss besökare.

Bertil Larsson visar vägen i sin spännande trädgård.

Det närmade sig lunchtid och bussen körde oss till det gamla sanatoriet i Kroppefjäll, numera restaurang, hotell och konferensanläggning. Där åt vi en mycket god lunch som bestod av kokt lax, färskpotatis och två såser. En snabb titt på utställningen om sanatoriets historia hanns också med.

Vi for vidare till Skalbanksmuséet i Uddevalla där vi drack kaffe medan Jan Uddén, biolog och pedagog på Bohusläns muséum redogjorde för skalbankens historia, hur muséet blev till och vilka örter som man kan hitta runt omkring i den kalkrika jorden.

Jan Uddén, biolog och pedagog på Bohusläns museum.

Botaniska vänner lyssnar intresserat till skalbankens historia.

Från Uddevalla åkte vi till Pelargonmuséet i Ellös på Orust. Inga Andersson berättade om olika sorters pelargoner och visade upp diverse fina exemplar. Lite snabb shopping i butiken och så var det dags att åka hem till Göteborg igen med välfyllda blompåsar.

Här får vi veta allt om pelargoner när Inga Andersson håller föredrag.

Text och foto: Lovisa André

Share