Reseberättelse Alperna 2012

Reseberättelse Alperna 2012

2012 års utlandsresa med Botaniskas Vänner gick till det natursköna Bad Gastein i Österrike den 30 juni –7 juli. Vi var 24 deltagare inklusive mig, Magnus Neuendorf, som botanisk färdledare. Dessutom hade vi en svensk guide, Atle från Stockholmstrakten, som skötte allt det praktiska: hotell, måltider, linbanor och blomrika promenadvägar med den äran.

Längst ner finns ett urval av bilder från resan. Foto: Magnus Neuendorf

Lördag 30 juni

Vi anlände med flyg till Salzburg från Göteborg/Malmö under sen eftermiddag. Temperaturen var nästan uppe på 30-gradersstrecket. Atle tog emot oss på flygplatsen och efter en timma och 20 minuter i buss anlände vi till Hotel Salzburger Hof i Bad Gastein. Här befinner man sig på cirka 1000 m ö h. Det blev sen middag, 21.30-tiden.

Söndag 1 juli

Efter en stabil frukost var det endast fem minuters promenad till linbanestationen. Där embarkerade vi de sexsitsiga kabysserna som tog oss upp på Stubnerkogel, 2251 mö h. Här, en bra bit ovan trädgränsen, hamnade vi i några riktigt blomsterrika alpängar. Fram till lunch, som intogs i restaurangen på alpens topp, botaniserade vi ihärdigt samt beundrade den hänförande utsikten med Grossglockner, Österrikes högsta topp 3798 meter, skymtande i fjärran.

Efter lunchen, som bestod av en mastig österrikisk pyttipanna, utan ägg!, gjorde vi en ”nödvändig” promenad över världens högst belägna hängbro. Sedan botaniserade vi i rask takt ner över ängarna/betesmarkerna till Mittelstation varifrån vi tog linbanan ”hem”.

Vädret var mycket gynnsamt större delen av dagen, svag vind, mycket sol och 24° – 25° även på toppen. Efter återkomsten till hotellet vid 16.30-tiden ”bullade det upp” och strax efter brakade det loss med regn, åska och hagel stora som hasselnötter! Pelargonerna i balkonglådorna blev riktigt illa åtgångna.

Måndag 2 juli

Den här morgonen tog vi lokalbussen till Bad Hofgastein, ca 10 km. Via berg-och linbana nådde vi ängarna vid Slossalm, 2050 m. Här botaniserade vi under ett par timmar. Vegetationen hade inte kommit riktigt så långt här som på Stubnerkogel varför vi såg alpsippa, vårgentiana med flera ännu i fullt flor. I snölegorna blommade rikligt med dvärgalpklocka och stjärnaurikel.

Vid middagstid tog vi linbanan ned till mellanstationen, Kitzstein, varifrån vi under en dryg timmas tid botaniserade oss fram till dagens lunch. Den avåts i den lilla familjehyddan Fundnerheimalm Bad Hofgastein, 1380 meter över havet. De bjöd på hemlagat: korvar, ostar, bröd med mera. Efter maten, som ackompanjerades av ett par kraftiga regnskurar, promenerade vi tillbaka genom den högstammiga och rikt lavbehängda granskogen till mellanstationen. Sedan bergbanan ned och lokalbussen ”hem”. Åter på hotellet vid 15.30-tiden.

Med undantag av de kraftiga regnskurarna under lunchen var det behagligt exkursionsväder hela dagen.

Tisdag 3 juli

Ett imponerande åskväder passerade under natten och väckte hela Bad Gastein. Efter frukosten vidtog en heldags busstur till Kaiser Frans Josefs Höhe 2369 meter över havet, ett större besökscentrum med utställningar, infoanläggningar, restauranger med mera, men framför allt en panoramautsikt över Grossglockner, Österrikes högsta topp 3798 m ö h, och Pasterzenglaciären, Österrikes längsta glaciär, vilken krymper oroväckande år för år. Halvvägs upp på serpentinvägarna gjorde vi ett ”sträcka på benen stopp” vid Schöneck, 2260 m ö h. Där såg vi några snöfinkar och den lilla vackra Linaria alpina, ”alpsporre”. Vid Frans Josefs Höhe blev det inte så mycket botaniserande. Saxifraga aizoides, gullbräcka och Veronica fruticans, klippveronika var de enda nya arter som sågs. De fantastiska utsikterna och murmeldjuren som var mest intressanta. Dessutom sågs ett 10-tal alpstenbockar och en grupp på cirka 50 alpkajor.

Under hemfärden gjordes en avstickare till Österrikes ”vackraste” by Heiligenblut, där den vackra kyrkan besöktes. Tillbaka i Bad Gastein 16.30.

Bortsett från dimma och regn under morgonen i Bad Gastein var vädret riktigt hyfsat med en hel del sol och endast några få regnstänk.

Onsdag 4 juli

Den här dagen ägnades åt en 10 kilometers heldagspromenad: från hotellet via Kaiser Willhelm Promenade och Höhenweg till Bad Hofgastein. Med start klockan 10, guidade av Atle, promenerade vi genom de äldre delarna av Bad Gastein och förbi det imponerande vattenfallet. Promenaden gick ut genom byn ledsagad av botaniskt intressanta murar, genom högvuxen granskog och trivial lövskog till det lilla pittoreska blomstersmyckade Café Hubertus, riklig pyntat med kronhjortshorn och tomtar. Även flugorna förkom i riklig mängd. Efter den goda lunchen och det stärkande ölet fortsatte strövtåget på Höhenweg förbi vackra slåtterängar i 45° lutning med sina speciella hölador, genom tunnlar och på broar över djupa bäckraviner. Utsikten ut över dalen nedanför var imponerande, vilket vi plötsligt varseblev när vi tillfälligt lyfte blicken över den fängslande floran.

Väl framme i Bad Hofgastein, efter åtta timmars vandring, inklusive lunchen, tog vi lokalbussen tillbaka till hotellet. Strålande sommarväder hela dagen. Enligt Atle slog vi det tidigare rekordet när det gäller den här promenaden med 2,5 timmar. Det rekordet var på 5,5 timmar!

Torsdag 5 juli

Dagstur till Salzburg med guidad rundvandring i stadens centrala delar fram till lunch. Därefter en promenad till Mirabellparken och lite strosande på egen hand före återtåget. Tillbaka på hotellet vid 17.15-tiden. Vackert väder och ca 30° fram till 14-tiden då regnet och åskan kom.

Fredag 6 juli

Dagen ägnades åt botanisering i Nassfelderdalen, drygt 10 km sydsydväst om Bad Gastein. Lokalbuss fram och åter. Vi vandrade över kalk- och blomrika betesängar fram till lunch, vilken intogs på en liten gemytlig fäbod under det regnet tilltog och åskan dånade över bergen. Vistelsen i fäboden förlängdes på grund av regnet och hemfärd tidigarelades till kl. 14.

Före middagen hade vi en liten trevlig avslutning och summering av veckan tillsammans. Atle visade ett uppskattat bildspel av vad som skett dag för dag under veckan.

Lördag 7 juli

Avresedag. Eftersom flyget till Sturup/Landvetter var ett kvällsflyg avgick bussen från hotellet först kl. 16. Större delen av gruppen tog därför linbanan upp till Stubnerkogel, 2251 m ö h direkt efter frukost. Vädret var strålande vackert och under en tre fyra timmars botaniserade och repeterade av första dagens växtfynd fick vi en riktig bonusdag.

Gentiana acaulis alpgentiana

Gentiana punctata prickgentiana

Heiligenblut Österrikes vackraste by

Linaria alpina alpsporre

Långt in i Gasteindalen ligger Bad Gastein

Primula minima stjärnaurikel

Rhododendron ferrugineum rostalpros

Soldanella pusilla dvärgalpklocka

Världens höst belägna hängbro

 

 

Share