Reseberättelse från Östergötland juni 2008

Reseberättelse från Östergötland juni 2008

Dag 1 torsdag den 12 juni

En solig dag i juni rullade bussen ut från Heden för att ta oss ut i det vackra sommarlandskapet. Första stoppet blev i Vip Jära där det var dags för kaffe. Efter det gick färden vidare till Röttle by som är en gammal kvarnby med anor från tidig medeltid. Guiden Carl-Axel berättar om byns historia, om Per Brahe som 1652 anlade Gränna vilket bidrog till att Röttle by med sin fors blev viktig för ett flertal industrier såsom pappersbruk, vantmakare, kopparslaghammare m fl. Efter denna intressanta guidning var det dags för lunch på Gyllene Uttern med den bedårande utsikten över Vättern och Visingsö. Vi serverades rimmad oxbringa med kålrotsterrine och pepparotssås mums! 

Alvastra kloster
Eftermiddagen ägnades åt Alvastra kloster och Ombergsliden. Alvastra kloster som grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden från Clairvaux i Frankrike. I nära 400 år blomstrade klostret. Idag är de vackra ruinerna en rofylld plats att vandra omkring på och njuta av. När vi var där stod rosorna i full blom och det rådde en fridfull stämning vid den gamla ruinen och de stora bokträden. 

Ombergsliden

Ekoparken Omberg är belägen vid Vätterns strand. Lummiga bokskogar, trolska grannaturskogar och den dramatiska rasbranten mot Vättern är några miljöer som starkt präglar landskapet. Den varma våren hade gjort att mycket blommade tidigare än det brukade, akleja, foderlosta och gräsull är ett litet axplock av det vi kunde njuta av. 

Alvastra kloster

   

   

   

   

   

   

  

   
Vadstena 

Vadstena folkhögskola med byggnader från tre olika århundraden och vackra omgivningar mitt i det idylliska Vadstena var vårt natthärbärge denna första natt. Skolan grundades 1945 och flyttade under 60- och 70-talen till de lokaler som idag används. Förutom en vacker omgivning fick vi också en mycket god måltid bestående av solrospestobakad lax. 

Svanfamilj i Vadstena

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 fredag den 13 juni

Tåkern

Ännu en solskensdag. Vi började med att besöka fågelsjön Tåkern vid Svanhals. Sjön bildades för ca 7000 år sedan och är en häcknings- och rastplats för mer än 270 fågelarter. Men även floran är mycket rik. På de kalkrika strandängarna växer många orkidéer bland andra ängsnycklar 

Rökstenen

Färden fortsatte mot Rökstenen, Sveriges mest berömda runsten med sina nästan 800 tecken. Inskriften ristades på 800-talet och den är därför ungefär 200 år äldre än övriga runstenar i Sverige som är från 1000-talet. 

Norrö Backar

Isberga naturreservat vid Norrö backar blir nästa stopp där vi förutom andlig spis i form av vacker natur också blir serverade busskaffe av vår chaufför Lennart.
Här fann vi bland annat luktvicker och axveronika. Blåklint växte också i riklig mängd längs alla dikesrenar. 

Rökstenen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

 

Strand

Innan lunchen besökte vi Strand, Ellen Keys gård vid Vättern från 1911. Den duktiga guiden berättar om Ellen Keys händelserika liv, hur gården Strand kom till och de många besökare som hälsade på Ellen Key under de år hon levde och verkade på Strand. Idag är gården förutom ett museum också ett pensionat för ”intellektuellt verksamma kvinnor” – stipendiater som under några sommarveckor kan bo på Strand för att kanske färdigställa ett examensarbete.

 
Ellen Keys hem Strand

   

   

   

   

   

   

   

   

Lunch på Ombergs Turisthotell

Efter denna händelserika förmiddag var det dags för lunch på Ombergs Turisthotell med anor från 1890. Hotellet byggdes för att ta emot resande som kom med tåget till Alvastra. Här bjöds vi på kycklingbröst med glaserade lökar, potatis och örtsås. 

Inga-Britt vid Ombergs turisthotell

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Storpissan

Eftermiddagen startade med ett besök på Storpissan. Det ovanliga och lite vulgära namnet tros ha sitt ursprung i det lilla vattenfall som strålar ner i Vättern som en flerfaldig pisstråle från Ombergs förkastningsbrant. Stor blåklocka, humleblomster, bergslok och hässlebrodd växte i riklig mängd. 

Magnus berättar för en andäktig skara

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Västra Väggar

Den vidunderliga utsikten vid Västra väggar är ett av ekoparken Ombergs populäraste besöksmål. 

Roglösa vackra korskyrka från 1200-talet
är mest känd för sin vackra dörr ”Roglösadörren”, i sägnen stulen från Drottning Ommas svinhus. Smidet i dörren har keltiska influenser och har scener föreställande syndafallet och
den helige Mikael. Dörren tillverkades omkring år 1275 men smeden är okänd. 

Vi avslutade dagen i Hageby höga kalkkärr. Växter vi hittade här var kråkvicker, flugblomster, vaxnycklar, majviva och guldyxne.
 
 Maten på folkhögskolan var lika utsökt och välsmakande även denna kväll, en parmesanschnitzel med ugnsrostad potatis och rödvinssky med timjan. 

Dag 3 Lördag den 14 juni

Färden går vidare norrut mot Borensberg och Vreta kloster som anses vara Sveriges äldsta kloster, ett benediktinkloster för nunnor. År 1162 under kung Karl Sverkerssons tid instiftades Vreta som ett cistercienserkloster. Pioner och krolliljor växte i riklig mängd i den vackra klosterträdgården. 

Bergs slussar – eller Carl Johans slusstrappa, som är det korrekta namnet, är med sina sju kopplade slussar kanalens längsta. Den lyfter eller sänker båtarna 18.8 meter mellan
sjön Roxen och Bergs gästhamn. Här äter vi lunch på Kanalkrogen. Vi låter oss väl smaka en helstekt kotlettrad med rödvinssky och potatisgratäng. 

Vi utforskar området runt Kolmårdens marmorbrott under eftermiddagen och hittar bland andra trolldruva, backklöver, ljus solvända, blodnäva, spenört, tulkört och den lilla men söta teveronican. 

Söderköping

Vi far vidare till Söderköping via färja från Säter till Ekenäs och tar in på det anrika gamla kurhotellet, Söderköpings Brunn med anor från Gustav III. Till förrätt serveras vi rökt ankbröst med apelsin-svartpepparmousse och huvudrätten en grillad marulkfilé med grön champagnesviss gör oss inte besvikna. Kvällspromenad i den pittoreska östgötastaden
från 1000-talet avslutar dagen. 

Dag 4 Söndag 15 juni

Sturefors slott anlagt 1704 av Tessin d y för Carl Piper blir vårt första stopp. Slottet är ett av landets bäst bevarade 1700-talsslott. Även parken är ritad av Tessin d y . Under senare delen av 1700-talet tillkom en engelsk park. 

Brokinds sluss, den första eller sista i kanalen beroende på färdriktning med en nivåskillnad på cirka 1,6 meter mellan sjöarna Järnlunden och Lilla Rengan. De tvåhundraåriga ekarna var en imponerande syn. 

Så var det dags för lunch den intar vi på Storgården i Rimforsa som i början av 1900-talet var en lanthushållskola drivet av Fredrika-Bremerförbundet. Ända fram till 1990 drev landstinget hushållsskola för ungdomar på Rimforsa. Idag serverades fläskstek från ”Håkans glada utegrisar” med ansjovisgräddsås. 

Tidersrums kyrka från cirka 1260 är en av landets märkligaste och äldsta träkyrkor. Den uppfördes av timmer med mycket kraftiga dimensioner och utan skarvar. Samtliga yttertak utgörs av spåntäckta sadeltak. 

Vårt sista långa stopp gör vi vid Komosse på gränsen mellan Tranemo och Ulricehamn, en av de största myrarna i södra Sverige. Den drygt 4 700 hektar stora Komosse ligger på en höjdplatå mellan Nissan och Ätrans dalgångar. Variationen i fuktighet, höjd och näringsrikedom gör att växtligheten är mycket omväxlande. Här finns en mängd vitmossearter. På  torrare delar växer ljung, skvattram och andra ris tillsammans med klockljung, rosling och olika lavar. Hjortronen blommade och kan säkert ge mycket bär längre fram i år. När vi återkommer till Göteborg kommer det första regnet, på hela resan i form av en häftig åskskur. Detta trots att regnmolnen ibland varit mörka och tunga på himlen var vi förskonade från regn under hela resan. 

Ännu en händelserik resa med många rika naturupplevelser är till ända.

Share