Invigning Hälsans Trädgård

Årets tema i Göteborgs botaniska trädgård är hälsa och livskvalitet och onsdag 23 juni kl 13 invigdes Hälsans trädgård av regionrådet Karin Engdahl (s). Årets idéträdgård är gjord av Botaniskas verksamhet Gröna Rehab. Här finns plats för lust och inspiration, för kropp och själ, för reflektion och ro.

Bland sommarblommor och växtlighet i ljusa toner finns smakprov på det som trädgården kan erbjuda i form av bland annat dofter, ljus och ljud.
Man kan lockas av piltunnelns skugga, bambuxylofonens toner, humlans surrande eller blommornas doft. I trädgården finns också spännande keramiska inslag av konstnären Beate Leuthold. Efter aktivitet kommer vila och i Hälsans trädgård kan man slå sig ner på bänken invid springbrunnen, och bakom granhäcken finns fler sittplatser med utsikt över Spegeldammen och Bildrabatten.

Gröna Rehab drivs i Botaniska trädgårdens regi på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Verksamheten vänder sig till människor som har eller är i riskzonen för att drabbas av stressrelaterad ohälsa. Gröna Rehab använder trädgården och naturen som ett sätt att nå aktivitet och livskvalitet. Karin Engdahl, som inviger Hälsans trädgård, var en av initiativtagarna till Gröna Rehab.
För en dryg månad sedan gav Botaniska trädgården också ut en bok om Gröna Rehab och dess verksamhet.

I samband med årets hälsotema finns en guide till rofyllda platser i Botaniska trädgården där man kan dra sig tillbaka och sitta i lugn och ro. Broschyren finns i Botaniskas Butik.
På Botaniska trädgårdens hemsida, www.gotbot.se, kan man ladda ner en audioguide, för mobil och musikspelare, till ”Hälsostigen” där Gröna Rehabs personal berättar om naturens betydelse för hälsan varvat med avspänningsövningar.

Glöm heller inte bort att hela Botaniska trädgården i sig är en mycket rofylld plats för alla sinnen.

Share