Lördagen den 2 juni kulminerade Vännernas 25-årsjubileum i ett härligt trädgårdskalas. Gamla och nya vänner slöt upp i strålande solsken. Dagen var fullspäckad av aktiviteter och tillfälle att umgås. Föreningens grundare gav oss intressanta tillbakablickar, och  trädgårdens personal visade på framtiden med nya utställningar och projekt. Almakören med över 200 körmedlemmar bjöd på somrig musik och sång vid växthustrappan.

Informationstältet i entrén var välbesökt. Här bjöds på sedvanligt lotteri och tipspromenad för både stora och små. Dagen till ära bjöds medlemmarna på kaffe och fantastiskt goda kakor. Kakorna var ett mycket uppskattat bidrag från eleverna på Burgårdens Bagerilinje.

Åslög Dahl invigningstalade och berättade om hur det hela började för 25 års sedan. Då var trädgårdens existens hotad och Åslög med flera eldsjälar samlade in 120 000 namnunderskrifter som protest. Detta var upptakten till det som i dag är Föreningen Botaniskas Vänner.

Den fina invigningsceremonin avslutades med att teatergruppen Rabalder under sång och dans ledde församlingen till stora gräsmattan. Rabalder kommer snart tillbaka till trädgården, när de genomför Fanny Grens väg.

Under vändagen invigdes utställningen Ökenliv som förverkligats med bidrag från Vännerna. Dagen före specialvisades utställningen och här är det trädgårdens Alexandre Antonelli som berättar om allt fantastiskt liv i öknen.

I Örtagårdens huserade "Herr Doft", Gunnar Bergström till vänster, och berättade bland annat om hur insekter styrs av dofter. Jan Vinäng, Lage Rylander och Susanne Slettengren lyssnade och samtalade.

Karin Berglund, idol för många trädgårdsmänniskor, agerade "Fru Flora" i nya lusthuset och samtalade bland annat om sin nya bok.

Ytterligare en höjdpunkt under dagen var när Klippträdgårdens nya avdelning "Skandinavien" invigdes, som även den finansierats av Vännerna. Mats Havström berättade om vikten av att bevara och förevisa våra nära arter och individer. Senare var det dags för Marika Irvine att plantera en gotländsk röd nunneört, som invigningstalare Ingela Dahllöf här vattnar för framtida växtkraft. Ingela passade i sitt tal på att tacka Vännerna för allt gott de gör för trädgården. Prefekt Marie Källersjö instämde helhjärtat och skänkte ett medlemsskap till Ingela.

 

 

Share