Vänskap och växtkraft på Vännernas Dag

Lövkapellet, årets gästträdgård på Botaniska, invigdes under Vändagen den 9 juni. Många vänner slöt upp trots den blöta väderleken.

Snabbväxande klängväxter kommer snart att täcka de tre meter höga valven, med japanska pumpor hängande likt lyktor i taket. “Det är roligt att se hur det tar sig. Klockrankor, pumpor, luktärter och rosenbönor kommer att växa förtvivlat fort och bilda skuggor i en sal av sakral form”, sa kapellets skapare Simon Irvine, känd trädgårdsdesigner och -mästare på Läckö.

Varför behövs vänföreningen på Botaniska?

“Främsta argumentet är att parken behöver stöd för utbyggnad och fortsatt utveckling. Vänföreningen bidrar med över en miljon kronor per år och dessutom lägger vi ner mycket ideellt arbete”, svarar Claes Grill, ordförande i Botaniskas Vänner.

“Driften betalas via skatten till Västra Götaland. Men vi kan finansiera lite vilda idéer, som grädde på moset”, säger Claes Grill.

“Lövkapellet är det senaste tillskottet från Botaniskas vänner. Vänföreningen betyder så oerhört mycket, annars skulle det vara mycket fattigare och mindre att titta på här på Botaniska”, tillägger prefekten Mari Källersjö i sitt invigningstal.

Jesper Lindblad (till vänster) kommer från Läckö och ska jobba som säsongsarbetare på Botaniska, bland annat ska han rensa och sköta det nya Lövkapellet. “Planteringen tog tre dagar, redan första kvällen kom ett nyfiket rådjur och ville smaka. Nu har vi satt upp pinnar med Råväck och när allt börjat växa till sig kommer rådjuren att ha svårt att ta sig in”, säger han. Till höger syns Karl-Johan Fabó, säsongare på Liseberg.

Vad säljer mest i butiken?

Den vackra och välbesökta butiken i Botaniska är delvis uppbyggd med bidrag från Vänföreningen.

“Trädgårdshandskarna är väldigt populära. De här är lite dyrare, men sitter som ett andra skinn på handen”, säger Ann och visar ett par Mud gloves.”Växter säljer alltid mest och just nu är det perenner. Utanför butiken har vi en vippvagn med exklusiva växter som är förökade här i trädgården”, svarar Ann Mattelin, som jobbar i butiken vid stora entrén.

Örtagården byggdes upp för tio år sedan tack vare bidrag från Vänföreningen. Under Vändagen berättade Mats Havström hur den planerats efter gamla persiska idéer om den paradisiska trädgården och planterats med växter som under många år använts för att både mota och bota sjukdomar.

“Örtagården är en av favoritplatserna på Botan”, berättar de båda vännerna Anita Molin och Kristina Brandt. De är flitiga parkbesökare året om och förundras över att allt växer så frodigt även efter årets bistra vinter.

I växthusen berättade Sölve Kajanus om orkidéernas underbara värld. Sölve är en många engagerade volontärer som är så viktiga för Vänföreningen och Trädgården.

Det är 10 år sedan vaniljen i Botaniskas växthus sist blommade och nu var det dags igen. Besökarna på Vändagen den 9 juni år 2011 fick chans att ta del av den sensationen.

Text: Gunilla Skoog / Foto: Pelle Danielsson

Share