Vännerna vallfärdar för att hämta årets lökar

Lökpatrullen har haft ett styvt jobb med årets närmare tusen beställningar. Snöirisen, vackert beskriven som världens blåaste blomma, hamnade i topp på listorna med 910 lökar. Nunneörten Purple beauty kom tvåa med 901 beställningar. Men det var mer pyssel med att till exempel stoppa fem småknölar av blandade sippor i 777 beställda påsar. Totalt är det 93 633 lökar som runt 20 volontärer har hanterat i år. Vilken kämpainsats!

I år fanns 15 olika sorters blomsterlökar att välja bland, men tyvärr måste narcissusen Xit utgå på grund av virusangrepp. En annan överraskning var att tulpanen Piccolo ersatts av Tulipa humilis Helena.

Många påsar blir det…

 

Många volontärer har hjälpts åt med lökhanteringen under en vecka. Allt pappersarbete med beställningarna sköts också av medlemmar i Botaniskas vänner. Arbetet görs helt ideellt och överskottet går oavkortat till Botaniska trädgården.

Beställningslistan på utsidan av kassen hjälper till att minnas vilka beställningar man gjorde i våras. Kassarna har ställts i nummerordning, och alla beställare finns prydligt antecknade i pärmar. Lökutlämningen sköts i tretimmarspass.

Britt-Marie Lindqvist har hjälpt till flera gånger. Årets nyhet var att all betalning görs i Butiken, där man också kan betala med kort.

Marie Lundin och Harriet Oliv hämtar sina lökar:
– Egentligen är det redan fullt i min trädgård. Men när listorna kom med alla härliga beskrivningar kunde jag bara inte låta bli, säger Harriet.

– Jag har beställt flera gånger förut och petat ner här och där. Man brukar bli glatt överraskad när blommorna sticker upp på våren, säger Marie.

Britt-Marie Lindqvist och maken Roger brukar skynda sig att beställa via vänföreningen varje vår. På hösten ställer de upp som volontärer vid lökutlämningen.

Håkan Jarl bor utanför Bodafors och har handlat mycket från Botaniska trädgården. Bland annat samlar han vilda orkidéer som likt guckusko vistas ute året om. Riktiga samlare brukar köpa tre lökar och plantera på olika ställen, för att se var de trivs bäst. Sen får alla flytta dit.

 

 Jenny Teoth och Arne Nygren med barnen Anton och Ida har köpt ett hus med vildvuxen gammal trädgård i Småland. Alla lökar de satte förra hösten kom inte upp i våras. Kanske blev några dyr mat till djuren?

Text: Gunilla Skoog    Bild: Pelle Danielsson

Share