Reseberättelse Alperna 2012

2012 års utlandsresa med Botaniskas Vänner gick till det natursköna Bad Gastein i Österrike den 30 juni –7 juli.

Här berättar botaniske färdledaren Magnus Neuendorf på ett inlevelsefullt sätt om resan, dess upplevelser och upptäckter.

Längst ner finns ett urval av bilder från resan samt en förteckning över växter.

“Vi var 24 deltagare inklusive mig, Magnus, som botanisk färdledare. Dessutom hade vi en svensk guide, Atle från Stockholmstrakten, som skötte allt det praktiska: hotell, måltider, linbanor och blomrika promenadvägar med den äran.

Lördag 30 juni

Vi anlände med flyg till Salzburg från Göteborg/Malmö under sen eftermiddag. Temperaturen var nästan uppe på 30-gradersstrecket. Atle tog emot oss på flygplatsen och efter en timma och 20 minuter i buss anlände vi till Hotel Salzburger Hof i Bad Gastein. Här befinner man sig på cirka 1000 m ö h. Det blev sen middag, 21.30-tiden.

Söndag 1 juli

Efter en stabil frukost var det endast fem minuters promenad till linbanestationen. Där embarkerade vi de sexsitsiga kabysserna som tog oss upp på Stubnerkogel, 2251 mö h. Här, en bra bit ovan trädgränsen, hamnade vi i några riktigt blomsterrika alpängar. Fram till lunch, som intogs i restaurangen på alpens topp, botaniserade vi ihärdigt samt beundrade den hänförande utsikten med Grossglockner, Österrikes högsta topp 3798 meter, skymtande i fjärran.

Efter lunchen, som bestod av en mastig österrikisk pyttipanna, utan ägg!, gjorde vi en ”nödvändig” promenad över världens högst belägna hängbro. Sedan botaniserade vi i rask takt ner över ängarna/betesmarkerna till Mittelstation varifrån vi tog linbanan ”hem”.

Vädret var mycket gynnsamt större delen av dagen, svag vind, mycket sol och 24° – 25° även på toppen. Efter återkomsten till hotellet vid 16.30-tiden ”bullade det upp” och strax efter brakade det loss med regn, åska och hagel stora som hasselnötter! Pelargonerna i balkonglådorna blev riktigt illa åtgångna.

Måndag 2 juli

Den här morgonen tog vi lokalbussen till Bad Hofgastein, ca 10 km. Via berg-och linbana nådde vi ängarna vid Slossalm, 2050 m. Här botaniserade vi under ett par timmar. Vegetationen hade inte kommit riktigt så långt här som på Stubnerkogel varför vi såg alpsippa, vårgentiana med flera ännu i fullt flor. I snölegorna blommade rikligt med dvärgalpklocka och stjärnaurikel.

Vid middagstid tog vi linbanan ned till mellanstationen, Kitzstein, varifrån vi under en dryg timmas tid botaniserade oss fram till dagens lunch. Den avåts i den lilla familjehyddan Fundnerheimalm Bad Hofgastein, 1380 meter över havet. De bjöd på hemlagat: korvar, ostar, bröd med mera. Efter maten, som ackompanjerades av ett par kraftiga regnskurar, promenerade vi tillbaka genom den högstammiga och rikt lavbehängda granskogen till mellanstationen. Sedan bergbanan ned och lokalbussen ”hem”. Åter på hotellet vid 15.30-tiden.

Med undantag av de kraftiga regnskurarna under lunchen var det behagligt exkursionsväder hela dagen.

Tisdag 3 juli

Ett imponerande åskväder passerade under natten och väckte hela Bad Gastein. Efter frukosten vidtog en heldags busstur till Kaiser Frans Josefs Höhe 2369 meter över havet, ett större besökscentrum med utställningar, infoanläggningar, restauranger med mera, men framför allt en panoramautsikt över Grossglockner, Österrikes högsta topp 3798 m ö h, och Pasterzenglaciären, Österrikes längsta glaciär, vilken krymper oroväckande år för år. Halvvägs upp på serpentinvägarna gjorde vi ett ”sträcka på benen stopp” vid Schöneck, 2260 m ö h. Där såg vi några snöfinkar och den lilla vackra Linaria alpina, ”alpsporre”. Vid Frans Josefs Höhe blev det inte så mycket botaniserande. Saxifraga aizoides, gullbräcka och Veronica fruticans, klippveronika var de enda nya arter som sågs. De fantastiska utsikterna och murmeldjuren som var mest intressanta. Dessutom sågs ett 10-tal alpstenbockar och en grupp på cirka 50 alpkajor.

Under hemfärden gjordes en avstickare till Österrikes ”vackraste” by Heiligenblut, där den vackra kyrkan besöktes. Tillbaka i Bad Gastein 16.30.

Bortsett från dimma och regn under morgonen i Bad Gastein var vädret riktigt hyfsat med en hel del sol och endast några få regnstänk.

Onsdag 4 juli

Den här dagen ägnades åt en 10 kilometers heldagspromenad: från hotellet via Kaiser Willhelm Promenade och Höhenweg till Bad Hofgastein. Med start klockan 10, guidade av Atle, promenerade vi genom de äldre delarna av Bad Gastein och förbi det imponerande vattenfallet. Promenaden gick ut genom byn ledsagad av botaniskt intressanta murar, genom högvuxen granskog och trivial lövskog till det lilla pittoreska blomstersmyckade Café Hubertus, riklig pyntat med kronhjortshorn och tomtar. Även flugorna förkom i riklig mängd. Efter den goda lunchen och det stärkande ölet fortsatte strövtåget på Höhenweg förbi vackra slåtterängar i 45° lutning med sina speciella hölador, genom tunnlar och på broar över djupa bäckraviner. Utsikten ut över dalen nedanför var imponerande, vilket vi plötsligt varseblev när vi tillfälligt lyfte blicken över den fängslande floran.

Väl framme i Bad Hofgastein, efter åtta timmars vandring, inklusive lunchen, tog vi lokalbussen tillbaka till hotellet. Strålande sommarväder hela dagen. Enligt Atle slog vi det tidigare rekordet när det gäller den här promenaden med 2,5 timmar. Det rekordet var på 5,5 timmar!

Torsdag 5 juli

Dagstur till Salzburg med guidad rundvandring i stadens centrala delar fram till lunch. Därefter en promenad till Mirabellparken och lite strosande på egen hand före återtåget. Tillbaka på hotellet vid 17.15-tiden. Vackert väder och ca 30° fram till 14-tiden då regnet och åskan kom.

Fredag 6 juli

Dagen ägnades åt botanisering i Nassfelderdalen, drygt 10 km sydsydväst om Bad Gastein. Lokalbuss fram och åter. Vi vandrade över kalk- och blomrika betesängar fram till lunch, vilken intogs på en liten gemytlig fäbod under det regnet tilltog och åskan dånade över bergen. Vistelsen i fäboden förlängdes på grund av regnet och hemfärd tidigarelades till kl. 14.

Före middagen hade vi en liten trevlig avslutning och summering av veckan tillsammans. Atle visade ett uppskattat bildspel av vad som skett dag för dag under veckan.

Lördag 7 juli

Avresedag. Eftersom flyget till Sturup/Landvetter var ett kvällsflyg avgick bussen från hotellet först kl. 16. Större delen av gruppen tog därför linbanan upp till Stubnerkogel, 2251 m ö h direkt efter frukost. Vädret var strålande vackert och under en tre fyra timmars botaniserade och repeterade av första dagens växtfynd fick vi en riktig bonusdag.”

Gentiana acaulis alpgentiana
Gentiana punctata prickgentiana
Heiligenblut Österrikes vackraste by
Linaria alpina alpsporre
Långt in i Gasteindalen ligger Bad Gastein
Primula minima stjärnaurikel
Rhododendron ferrugineum rostalpros
Soldanella pusilla dvärgalpklocka
Världens höst belägna hängbro.

Foto: Magnus Neuendorf

Noterade växter från resan till Österrike 2012

Botaniskas Vänner, Magnus Neuendorf, botanisk ciceron

 

söndag 1 juli

Arter noterade runt toppen av Stubnerkogel

Achillea clavennae, silverröllika

Aconitum lycotonum, alpstormhatt, gulblommande

Aconitum napellus, äkta stormhatt

Alchemilla alpina, fjällkåpa

Anthyllis vulneraria, getväppling

Astragalus frigidus, isvedel

Bartsia alpina, svarthö

Biscutella laevigata, glasögonört

Bistorta vivipara, ormrot

Botrychiun lunaria, låsbräken

Campanula barbata, skäggklocka

Carduus deflorats, tistel-art

Carex atrata, svartstarr

Cirsium spinosissimum, alptistel

Coeloglossum viride, grönkulla

Crepis aurea, gullfibbla

Dactylorhiza maculata, jungfru Marie nycklar

Dianthus glacialis, nejlik-art

Dianthus sylvestris, stennejlika

Doronicum clusii, clusius gemsrot

Dryas octopetala, fjällsippa

Epilobium alpestre, en dunörtart

Gentiana acaulis, alpgentiana

Gentiana bavarica, kortbladig gentiana

Geum montanum, bergnejlikrot

Helianthemum alpestre, alpsolvända

Homogyne alpina, fölfot

Juncus trifidus, klynnetåg

Leontodon hispidus, sommarfibbla

Leontopodium alpinum, edelweiss

Loiseleuria procumbens, krypljung

Minuartia gerardii, alpnörel

Mutulina adonidifolia, 2–4 dm hög umbellat, först röd sedan vit

Myosotis alpestris, alpförgätmigej

Nigritella nigra, brunkulla

Parnassia palustris, slåtterblomma

Pedicularis rostratocapitata, spira-art

Phleum alpinum, fjälltimotej

Phyteuma hemisphaericum, alprapunkel

Phyteuma orbiculare, klotrapunkel

Pinguicula alpina, fjälltätört

Polygala sp., jungfrulin-art

Potentilla aurea, gullfingerört

Ranunculus acris, smörblomma

Rhinanthus glacialis, skallra-art

Rhodiola rosea, rosenrot

Rhododendron ferrugineum, rostalpros

Rumex alpinus, aplskräppa

Salix reticulata, nätvide

Saussurea alpina, fjällskära

Saxifraga bryoides, granitbräcka

Saxifraga oppositifolia, purpurbräcka, överblommad

Saxifraga paniculata, silverbräcka

Sedum atratum, mörk fetknopp

Silene acaulis, fjällglim

Silene rupestris, bergglim

Silene vulgaris, smällglim

Thymus pulegioides, stortimjan

Tofieldia calyculata, kärrlilja

Trifolium pratense ssp. nivale, alpängsklöver

Trollius europaeus, smörboll

Veratrum album, vit nysrot

Veronica alpina, fjällveronika

Veronica aphylla, veronika-art

 

Notering under promenaden ned till Mittelstation:

Alnus viridis, björkal

Gentiana punctata, prickgentiana

Luzula sylvatica, storfryle

Petasites paradoxus, snöskråp

Pinus mugo, bergtall

Pseudorchis albida, vityxne

Ranunculus platanifolius, vitsippsranunkel

 

måndag 2 juli

Arter noterade vid Slossalm

Caltha palustris, kabbeleka

Epilobium anagallidifolium, dvärgdunört

Gentiana acaulis, alpgentiana

Gentiana punctata, prickgentiana

Gentiana verna, vårgentiana

Geum montanum, bergnejlikrot

Homogyne alpina, fölfot

Leucanthemopsis alpina, alpprästkrage

Loiseleuria procumbens, krypljung

Potentilla aurea, gullfingerört

Primula farinosa, majviva

Primula minima, stjärnaurikel

Pseudorchis albida, vityxne

Pulsatilla alpina, alpsippa

Ranunculus alpestris, alpranunkel, en liten vitblommande art

Sempervivum montanum, bergtaklök

Silene rupestris, bergglim

Soldanella pusilla, dvärgalpklocka, riklig

Veronica alpina, fjällveronika

Viola biflora, fjällviol

Viola palustris, kärrviol

 

Arter noterade i sluttning med lupiner vid Mellanstationen

Campanula patula, ängsklocka

Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii, skogsnycklar

Knautia arvensis, åkervädd

Leucanthemum vulgare, prästkrage

Listera ovata, tvåblad

Prunella vulgaris, brunört

 

Arter utmed vägen genom granskogen till lunchstället

Acinos alpinus, alpmynta

Adenostylis alpina, alpflockel

Ajuga genevensis, kritsuga

Blechnum spicant, kambräken

Centaurea pseudophrygia, ”perukklint”

Chrysosplenium alternifolium, gullpudra

Cicerbita alpina, torta

Cirsium helenioides, brudborste

Clinopodium vulgare, bergmynta

Gentiana asclepiadea, knippgentiana

Heliosperma quadrifidum, alpglim, syn. Silene pusilla

Linum catharticum, vildlinm

Listera ovata, tvåblad

Lysimachia nemorum, skogslysing

Melampyrum sylvaticum, skogskovall

Moneses uniflora, ögonpyrola

Phyteuma spicata, vitrapunkel

Prenanthes purpurea, rödsallat

Pyrola minor, klotpyrola

Rhinanthus glacialis, skallra-art

Saxifraga rotundifolia, prickbräcka

Tofieldia calyculata, kärrlilja, riklig

Veronica beccabunga, bäckveronika

Veronica bellidioides, rosettärenpris

 

onsdag 4 juli

Arter noterade under promenaden

Arabis alpina, fjälltrav

Arabis glabra, rockentrav

Asplenium ruta-muraria, murruta

Asplenium trichomanes, svartbräken

Asplenium viride, grönbräken

Brachypodium pinnatum, backskafting

Briza media, darrgräs

Campanula cocheariifolia, dvärgklocka (sirlig blåklocka)

Campanula latifolia, hässleklocka, vit form

Campanula patula, ängsklocka

Campanula trachelium, nässelklocka

Cardus defloratus, tistel-art

Centaurea pseudophrygia, ”perukklint”

Cirsium oleraceum, kåltistel

Cuscuta epithymum, ljungsnärja

Cymbalaria muralis, murreva

Cystopteris fragilis, stenbräken

Erigeron annuus, en ettårig, vitblommig, ca meterhög binka, ursprunglig från Nordamerika

Euphrasia sp., ögontröst-art

Gymnocarpium robertianum, kalkbräken

Hypericum perforatum, äkta johannesört

Hypochoeris glabra, åkerfibbla

Lamiastrum galeobdolon, gulplister

Laserpiteum latifolium, spenört

Luzula luzloides, vitfryle

Lycopodium annotinum, revlummer

Lysimachia nemorum, skogslysing

Onobrychis viciifolia, esparsett

Orobanche reticulata, tistelsnyltrot (här parasit på kåltistel)

Phyteuma ovatum, rapunkel-art

Prenanthes purpurea, rödsallat

Salvia glutinosa, klibbsalvia

Satureja vulgaris, bergmynta

Saxifraga aizoides, gullbräcka

Sedum dasyphyllum, luddfetknopp

Sedum sexangulare, kantig fetknopp

Senecio ovatus, glesstånds

Silene nutans, backglim

Stachys sylvatica, stinksyska

Telekia speciosa, strålöga, naturaliserad, ursprunglig från Sydosteuropa

Thymus pulegioides, stortimjan

Verbascum ensiflorum, ölandskungsljus

Verbascum nigrum, mörkt kungsljus

Verbena officinalis, järnört

Veronica filiformis, trådveronika

Veronica urticifolia, nässelveronika

Vincetoxicum hirundinaria, tulkört

 

onsdag 6 juli

Arter noterade under vandringen i Nassfelderdalen

Aconitum napellus, äkta stormhatt

Ademnostyles alpina, alpflockel

Arnica montana, slåttergubbe

Astragalus alpinus, fjällvedel

Campanula scheuchzeri, ”Scheutzers klocka”

Crepis aurea, gullfibbla

Dactylorhiza maculata, jungfru Marie nycklar

Doronicum grandiflorum, ”storblommig gemsrot”

Euphrasia sp., ögontröst-art

Geum montanum, bergnejlikrot, mest i frukt

Gymnadenia conopsea, brudsporre

Hypericum maculatum, fyrkantig johannesört

Linum catharticum, vildlin

Lychnis flos-cuculi, gökblomster

Parnassia palustris, slåtterblomma

Pedicularis palustris, kärrspira

Pilosella aurantiaca, rödfibbla, syn. Hieracium aurantiacum

Polygala sp., jungfrulin-art

Pseudorchis albida, vityxne

Ranunculus aconitifolius, stormhattsranunkel

Salix retusa, mattvide

Saxifraga aizoides, gullbräcka

Selaginella selaginoides, dvärglummer

Thesium pyrenaicum, spindelört-art

Tofieldia calyculata, kärrlilja

Veratrum album, vit nysrot

Veronica bellidioides, rosettärenpris

Veronika fruticans, klippveronika

 


Share